HJÆLP til bur

Artikler om pasning og pleje af tamrotter, ideer til foder, forslag til forbyggelse af sygdomme, hvilken medicin du plejer at benytte? Tips og ideer, buropbygning osv. Kun fantasien sætter grænsen.

Redaktører: Rakkaus, Lylle My, Alenya

Besvar
sydney1976
DTF Forum Medlem
Indlæg: 5
Tilmeldt: man jul 30, 2018 2:37 pm

HJÆLP til bur

Indlæg af sydney1976 » man jul 30, 2018 2:43 pm

Hej,

Vi har besluttet os, efter længere tids overvejelser, at skaffe os et par rotter igen....
Men, jeg er pludselig kommet i tvivl om, hvorvidt det bur som vi allerede HAR anskaffet, har for stort mellemrum ml tremmerne. Jeg måler dem til 2,3 cm.... Jeg er klar over, at der er forskel på, om vi køber unger eller voksne rotter (hvad har I af erfaring med dette, da det er min datter på 13 år, som skal have dem).
Buret er 1 meter højt, 90 cm langt og 60 cm bredt. Men tremmerne er som sagt 2 cm og 3 mm. Vil ikke købe rotterne før, at vi har en pejling på, om buret kan bruges, da vi ikke skal stå med rotter på flugt (da vi har katte) :-)
HJÆLP!!

Brugeravatar
Lylle My
Site Admin
Indlæg: 5897
Tilmeldt: lør jul 24, 2010 10:40 am
Geografisk sted: Aalborg

Re: HJÆLP til bur

Indlæg af Lylle My » tirs jul 31, 2018 11:02 am

Det bur, i har købt, vil desværre kun kunne holde MEGET store, fuldvoksne hanrotter inde... små eller spinkle hanner, hunrotter og unger vil vade ud og ind af det, som de har lyst. 1½ cm imellem tremmerne kan holde større unger og voksne inde, men 1 cm er bedre. Dét vil kunne holde på selv små unger.

Størrelsen på buret er derimod perfekt til tamrotter. Hvis man taster målene ind i burberegneren - http://tamrotten.weebly.com/burberegneren.html - siger den, at der er plads til op til 9 rotter i det (selvfølgelig afhængigt af, om det er en fredelig gruppe eller én, hvor der er ufred imellem medlemmerne).

Du KAN gøre buret rotteegnet ved at købe volierenet med en tremmeafstand på 1 cm og fatgøre dét til burets tremmer, men det er selvfølgelig lidt bøvlet at lave så solidt at man er sikker på, der ikke er et enket sted (f.eks. ved lågerne) hvor de stadig vil kunne smutte ud. Jeg har dog hørt om mange, der har sikret deres bur på dén måde. Det vil måske kunne gøre det lidt mere besværligt at holde rent, men det er faktisk en ret god nødløsning. :)

Jeg vil anbefale at i får et par små unger, og allerhelst fra en god og erfaren opdrætter, der følger de etiske retningslinjer for tamrotteavl - så vil man nemlig være sikker på at de små ikke risikerer at udvikle sig til problemrotter med alderen. Opdrættere sørger nemlig for KUN at avle på dyr, hvor der ikke har vist sig nogen tendens til arvelig aggression eller arvelige sygdomme så langt tilbage, det er muligt at følge linjen.
Dén sikkerhed får man ikke ved mere tilfældigt avlede rotter. Jeg har selv købt mange rotter i dyrehandler, og af dem har ca. halvdelen været lige så venlige som godt opdrættede rotter, mens den anden halvdel har udviklet sig til problemrotter efterhånden, som de nåede voksenalderen. Nogle blev aggressive, enten overfor burkammeraterne eller overfor mennesker - eller overfor alle. Andre har haft et virkelig dårligt helbred, og har kostet mig en formue i konstante dyrlægeregninger - og er alligevel døde i en ung alder.

Specielt til børn vil jeg altid anbefale at man køber unger hos en dygtig opdrætter - med en god, lang stamtavle og på kontrakt - så man sikrer sig, at der ingen skjult tendens til aggression eller visse sygdomme er i linjen, og at de er blevet håndteret kærligt lige fra fødslen, så de er blevet præget på mennesker... Sådan en opdrætter vil man også altid kunne henvende sig til, hvis man har spørgsmål, eller man oplever problemer med rotterne - eller man af én eller anden grund ikke længere kan have dem.

Jeg kan ikke anbefale nogle opdrættere frem for andre hérinde, men prøv at melde dig ind i facebookgruppen "Tamrotter - opdræt og hyggesnak" https://www.facebook.com/groups/tamrotter (husk at svare på dé spørgsmål, der popper op ved tilmelding, og at svare udførligt på dem - ellers bliver tilmeldingen afvist). Køb og salg af rotter er ikke tilladt derinde, men man må hjertens gerne bede om links til opdrættere... og så kan man selv kigge efter på deres hjemmeside, om de skulle have ledige unger eller får kuld i nær fremtid.
4 lækre hanrotter, 2 dværgpapegøjer, 4 nymfeparakitter og 1 fritgående kanin

Besvar