Agressiv rotte

Artikler om pasning og pleje af tamrotter, ideer til foder, forslag til forbyggelse af sygdomme, hvilken medicin du plejer at benytte? Tips og ideer, buropbygning osv. Kun fantasien sætter grænsen.

Redaktør: Lylle My

Besvar
victoriaamalie
DTF Forum Medlem
Indlæg: 4
Tilmeldt: søn nov 15, 2020 11:50 am

Agressiv rotte

Indlæg af victoriaamalie » lør feb 06, 2021 10:47 pm

Hej,
Min kæreste og jeg fik 2 små rotter fra en dyrehandel her i november. De har begge altid været helt tamme og kærlige. Vi har altid kunne tage dem op og nærmest gøre lige hvad vi ville med dem lige fra start uden at de bed os. Men her de sidste par dage er vores ene rotte Otto begyndt at bide os så det styrter ud med blod. Han napper efter os når vi vil tage ham op og nogle gange så kommer hans bid også virkelig pludseligt uden vi overhovedet har gjort noget. Det har kun gået i den rigtige retning siden vi fik dem hvor de begge er blevet mere og mere kærlige over for os. Vi kan virkelig ikke se hvad vi skulle have gjort galt siden det lige pludselig bare er skiftet sådan med Otto. Vi har dem ude og buret tit og de får lov til at løbe rundt og snuse alle vegne. Vi har læst at man kan “træne” ham men da vi begge har nogle krævende studier har vi simpelthen ikke overskuddet eller tiden til hård træning med ham. Vi ville høre om I kunne have nogle gode råd eller om nogle måske eventuelt ville overtage ham? Vi har været så knust over tanken om at det kunne ende ud i at vi skulle af med ham men vi er kommet frem til at vi simpelthen ikke kan aflive ham så vi ville ALLERHELST se om nogle af jer mere erfarne rotteejere kunne have modet på at hjælpe vores elskede dreng:(

Brugeravatar
Lylle My
Site Admin
Indlæg: 5937
Tilmeldt: lør jul 24, 2010 10:40 am
Geografisk sted: Aalborg

Re: Agressiv rotte

Indlæg af Lylle My » søn feb 07, 2021 12:12 pm

:) Du og din kæreste har overhovedet ikke gjort noget galt - det er desværre meget almindeligt, at enkelte hanrotter af dårlig avl begynder at blive aggressive på dét tidspunkt, hvor de er ved at blive fuldvoksne (man siger, at de "klikker") Grunden er normalt at de har ALT for mange mandlige kønshormoner, som suser rundt i kroppen af dem og tvinger dem til at kæmpe for at blive den dominerende rotte i flokken... og eftersom du og din kæreste jo er en del af hans flok, vil han naturligvis også dominere jer - og straffe jer øjeblikkeligt, hvis I efter hans mening reagerer "forkert" på hans dominans.

Når I tager ham op, er dét selvfølgelig en form for dominans, i udviser - hvilket for en hormonelt dominant rotte er en virkelig grov fornærmelse, som den MÅ reagere på ved at straffe jer, så I kan lære jeres plads. Dét ville være helt fint, hvis han havde været en højt rangerende rotte i en VILDrotteflok - men for en tamrotte er det naturligvis ikke noget, man kan leve med. Derfor sørger de bedste tamrotteopdrættere for at avle den medfødte tendens til aggression væk - ved udelukkende at avle på de allermest blide og menneskevenlige rotter, der selv som fuldvoksne fortsætter med at være venlige og fredelige.
Heldigvis er løsningen i jeres tilfælde ret enkel, selvom den vil koste en sjat penge - han må kastreres. Når han er blevet kastreret, vil hans testosteronniveau falde til et leje, hvor han ikke længere føler sig presset til at kæmpe om dominans... og så vil han igen blive den samme venlige bassedreng, som han har været indtil nu.

Man kan enten få en rotte kastreret fysisk ved at få dyrlægen til at fjerne hans testikler (hvilket altid vil indebære en vis risiko for en rotte), eller man kan vælge at få foretaget en "kemisk" kastration, hvor dyrlægen giver ham en indsprøjtning med en hormonchip. Dén virker på samme måde som en fysisk kastration, men er ikke NÆR så invasivt et indgreb for rotten, og derfor er der ingen risiko ved den.
Chippens virkningstid er naturligvis begrænset - omkring 1 år - men til dén tid vil din sure dreng alligevel være blevet så gammel, at hans testosteronniveau naturligt vil være faldende, så reelt vil den virke i resten af hans liv. :)
4 lækre hanrotter, 2 dværgpapegøjer, 4 nymfeparakitter og 1 fritgående kanin

victoriaamalie
DTF Forum Medlem
Indlæg: 4
Tilmeldt: søn nov 15, 2020 11:50 am

Re: Agressiv rotte

Indlæg af victoriaamalie » man feb 08, 2021 9:50 am

TUSIND tak for svaret! Det gav os virkelig meget ro i sindet at vide at der er andre muligheder end at aflive ham. Har du nogen ide om hvor vi kan få en “kemisk” kastration og hvad det ca ville koste? :)

Brugeravatar
Lylle My
Site Admin
Indlæg: 5937
Tilmeldt: lør jul 24, 2010 10:40 am
Geografisk sted: Aalborg

Re: Agressiv rotte

Indlæg af Lylle My » man feb 08, 2021 4:39 pm

Som jeg har hørt det, er den normale pris for en kastration - uanset om den er fysisk eller kemisk - omkring 1000 kr. Nogle dyrlæger er dyrere end dét, mens andre er billigere. Under alle omstændigheder vil det være en god idé allerførst at få dyrlægen til at give rotten en meget grundig helbredsundersøgele for at sikre, at hans begyndende bidelyst ikke SKULLE være, fordi han fejler ét eller andet, der giver ham smerter. For så vil chippen naturligvis være unødvendig - så vil det være det fysiske problem, som giver ham smerter, der skal ordnes. :)

Chippen er egentlig et hormonimplantat der bliver brugt til hunde, men rigtig mange tamrotteejere har i løbet af de senere år benyttet det til hanrotter med aggressionsproblemer pga for mange hormoner - og med virkelig godt resultat. Dyrlægen kan kun garantere, at chippen vil virke i et halv års tid, men HVIS den skulle stoppe med at virke på dét tidspunkt, kan rotten altid få en ny sprøjtet ind, hvis det skulle være nødvendigt.
Dét har jeg bare endnu ikke hørt om nogen, der har været nødt til at få gjort.

De fleste dyrlæger kender til hormonimplantater, men det bedste vil naturligvis være, hvis du kan finde en dyrlæge med stor erfaring med tamrotter. Prøv at kigge på Den Danske Tamrotteforenings liste over rottekyndige dyrlæger for at se, om der SKULLE være én af slagsen i dit område. :)

https://www.tamrotte.dk/liste-over-dyrlaeger/

Uanset om kastrationen er fysisk eller kemisk vil der gå nogle uger, før det virker optimalt, fordi det tager tid for hormonerne i kroppen at finde et nyt leje. Hvor lang tid, der vil gå, er individuelt fra rotte til rotte. De fleste dyrlæger siger at det kan vare helt op til 8-12 uger, før der er fuld effekt... men de rotteejere, jeg har hørt om, har fortalt om en tydelig effekt fra imellem 2 til 4-5 uger efter indgrebet. :)
4 lækre hanrotter, 2 dværgpapegøjer, 4 nymfeparakitter og 1 fritgående kanin

Besvar